en ro de

Peșteri în Parcul Național Domogled Valea Cernei


Pe suprafața Parcului Național Domogled-Valea Cernei totalul peșterilor însumează 887 peșteri. Raportând acest număr la suprafața calcarelor, rezultă o densitate medie de 10 peșteri/km2, una dintre cele mai mari din țară. Repartiția lor în cadrul bazinului hidrografic și pe intervale de altitudine este foarte neuniformă. Constatăm că, 576 de cavități (adică 65% din total) sunt grupate în barele calcaroase de la nord de Arșașca, 188 de cavități dezvoltându-se în calcarele încastrate din versantul drept, restul aflându-se diseminate în platoul Munților Mehedinți și în bazinul Cernei.

Importante sunt și acele peșteri care prezintă dezvoltare de peste 500 m, fiind 9 la număr, respectiv: Peștera Martel, Peștera Lazului, Peștera Mare de la Șălitrari, Peștera Vacilor de la Cloșani, Peștera Cloșani, Peștera din Ogașu Adânc, Peștera Rece din Ciuceava Neagră, Peștera Albă din Ciuceava Mare și Peștera cu Apă din Cheile Bobotului.

O importanță aparte trebuie acordată și unui număr de 4-5 peșteri aflate în apropierea orașului Băile Herculane, în care apar fenomene carstice combinate cu manifestări geotermale, fiind singulare în peisajul geografic românesc și reprezintă cazuri rare în carstul european sau mondial.

Grota cu Aburi este situată la cea mai mare altitudine relativă sub Vârful Ciorici, iar emanația permanentă de vapori din interiorul ei are cele mai mari și mai constante valori (vapori, T = 52,8 – 54,5°C). Galeria unică a peșterii urmează fidel traseul unei fâșii în lungul căreia sunt dispuse punctele de ieșire a vaporilor. Deși are dimensiuni reduse, este foarte des vizitată.

Avenul lui Adam este o cavitate mai complexă de tipul aven-peșteră, situată pe creasta calcaroasă care separă două văi din versant. Emanația de vapori (vapori, T = 29,8 – 46,5°C), situată pe o falie, termalizează în mod inegal atmosfera peșterii și în mod cu totul excepțional poate fi întreruptă prin inundarea gravitațională cu ape de infiltrație a conductelor pe care urcă vaporii. Este o peșteră cu valoare științifică de excepție, datorită habitatului aparte determinat de temperatura ridicată tot timpul anului, care determină un ”climat interior de tip tropical”. Consecința acestei situații o constituie prezența unei colonii de lilieci care numără mii de exemplare, inclusiv în perioada de gestație.

Peștera de la Despicătură este o peșteră suborizontală situată în apropierea Hotelului Roman, la nivelul șoselei, în care se activează temporar ”izvoare subterane” în prealma cărora se depun cruste și cristale aciculare de gips, minerale rare în domeniul subteran.

Peștera Hercules este parcursă de un pârâu permanent a cărui apă termală și mineralizată are variații de temperatură care se înscriu între 17,0 – 53,5°C. Sursele de alimentare ale pârâului subteran sunt situate în talvegul văilor de la nord de peșteră în care au fost puse în evidență pierderi difuze. Temperatura aerului în partea terminală a galeriei principale se menține între 28,5 – 29,7°C, cu peste 20°C peste media majorității peșterilor din România.

În prezent, pe suprafața ariei naturale protejate există 2 peșteri, clasa A și anume: Peștera Cloșani și Peștera Cioaca cu Brebenei.