en ro de
Pinus Nigra ssp. Banatica - Pinul Negru de Banat
Pinus Nigra ssp. Banatica - Pinul Negru de Banat

Descoperiţi Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei!


Diversitatea tipurilor de peisaje (abrupturi calcaroase cu Pin Negru de Banat, canioane cu pâraie cu debit puternic fluctuant, vârfuri calcaroase cu vegetaţie submediteraneană, păduri întinse de fag de vârste mari, goluri alpine cu jnepeniş, lacuri de acumulare montane, chei şi prăpăstii calcaroase, cătune izolate în munte, pajişti subalpine cu lapiezuri), peşteri termale unice în România, izvoare termominerale, endemisme şi rarităţi de floră şi faună oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe inedite.

Înfiinţat în anul 1990, având administraţie proprie începând cu anul 2003, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este situat în sud-vestul României şi se întinde pe suprafaţa a 3 judeţe, şi anume: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.

Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei se află situat în estul Jud. Caraş-Severin, ocupând suprafaţa de 23. 185 ha şi în vestul Jud. Mehedinţi ocupând suprafaţa de 8. 220 ha şi respectiv în vestul Jud. Gorj cu o suprafaţă de 29. 806 ha.

Din punct de vedere geografic, Parcul se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârşie până la confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei pe versantul drept şi respectiv Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng.

Suprafaţa PNDVC este de 61. 211 ha şi este cuprinsă între latitudinile nordice de 440 50'10" şi respectiv 450 16' 50" şi longitudinale estice de 220 23' 50" şi respectiv 220 51' 35".