en ro de

Păduri UNESCO de pe suprafața Parcului Național Domogled-Valea Cernei


La data de 07 iulie 2017 - cu prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfasurat in Cracovia, Polonia, situl UNESCO “Paduri primare de fag din Carpati si alte regiuni ale Europei” a fost extins la 92,023.24 ha, incluzand astfel padurile valoroase de fag din 12 tari din Europa (Germania, Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Italia, Polonia, Romania, Slovenia, Spania si Ucraina).
 Dintre acestea, Romania detine 26% din suprafata totala a desemnarii, mai exact 23.982,7 ha. Cca. 99% (23,644.5 ha) din suprafata se afla in proprietatea publica a statului, administrata de RNP-Romsilva. Cele sapte situri aflate in administrarea Romsilva se regasesc in Parcul National Domogled – Valea Cernei (9.732,3 ha), in Parcul National Semenic-Cheile Carasului (4.677,2 ha), in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita (4.292.3), in Parcul National Cozia (3.389,2 ha) si trei alte situri: Codrii seculari Slatioara, de 609,1 ha, Grosii Tiblesului, de 346,3 ha si codrii Strambu-Baiuti, cu 598.1 de ha. In plus, a fost selectat si Codrul secular Sinca, de 338,2 ha, aflat in proprietatea Primariei Sinca din judetul Brasov.
Componentele nominalizate UNESCO pe suprafața Parcului Național Domogled-Valea Cernei sunt următoarele:

  • Domogled-Coronini-Bedina (5.110,6 ha);
  • Iauna Craiovei (3.517,4 ha);
  • Ciucevele Cernei (1.104,3 ha),

situate în zona de protecție integrală a Parcului Național Domogled-Valea Cernei și sunt incluse într-o zonă tampon comună de 51.464,3 ha.

Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei reprezintă un eşantion unic al făgetelor carpatine şi europene de la altitudinile cele mai joase până la limita pădurii cu golurile alpine..Valea Cernei are aspectul unui defileu imens,pe alocuri cu sectoare de chei,greu accesibile mai ales în partea sa inferioară  ceea ce a întârziat mult pătrunderea și instaurarea unei circulaţii longitudinale permanente si întinse, ce constituie premisele pentru excepționala diversitate a speciilor, comunităților și peisajelor din componentele nominalizate. Zona nominalizată adăpostește suprafețe întinse de păduri virgine, cu un grad ridicat de naturalitate, îndeosebi o gamă variată de păduri de fag, de la făgete pure colinare și montane la făgete amestecate cu foioase și cu rășinoase.
Pliantul Păduri virgine de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei, care face referire la cele 3 componente de pe suprafața Parcului Național Domogled-Valea Cernei, poate fi descarcat de aici.